Gravidvecka 17
Hej vecka 17. Jag hinner knappt med här. Vi närmar oss halvtid med stormsteg!

En stor skillnad mellan första och andra graviditeten är just att hålla reda på tiden. Första graviditeten räknade jag dagarna minutiöst och längtade ihjäl mig efter den dag i veckan då en ny graviditetsvecka påbörjades för att äntligen få läsa om bebisens utveckling. Allt var så nytt och spännande, medan jag nu med nöd och näppe kommer ihåg att uppmärksamma att vi går in i en ny vecka. Det finns en del annat att fokusera på med en 1.5-åring i huset om man säger så... 

Jag har mått otroligt bra den här veckan i alla fall. Ingen yrsel eller andra besvär, så nu känner jag mig lite lugnare igen. 

Bebisen: Barnet är vid det här laget ca 16 cm långt från huvud till fot, och väger i början av veckan 90 g och mot slutet 120 g. Hår på huvudet samt ögonfransar och ögonbryn växer till sig, men barnets huvud är fortfarande stort i förhållande till kroppen. Underhudsfett börjar lagras vilket hjälper barnet att hålla värmen och ger energi. Det kan nu uppfatta och reagera på ljud utifrån.

(null)

Drottningen av äppelpajer
Finns det något godare på hösten än svenska äpplen i en bra smulpaj? Älskar!

Jag testade ett nytt recept på just äppelsmulpaj för ett tag sedan och det har gått varmt nu när vi blivit överösta med äpplena från nära och käras trädgårdar. Tänkte dela med mig av det eftersom det gått hem hos alla vi hittills bjudit över på paj. 

Ingredienser:
Ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
Smör till formen

125 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

(Obs. Viktigt att flingsalt används, använder du vanligt salt måste du minska på mängden!)

Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala, kärna ur och dela äpplena i bitar och lägg i en smord form. Strö över kanel, socker och flingsalt.
  • Nyp ihop smör, havregryn, vetemjöl, socker och flingsalt till en smulig massa.
  • Strö smulet över äpplena och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills den fått fin färg.
  • Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. 
(null)

Gravidvecka 16
Idag går vi in i vecka 16 och det har hänt en hel del den senaste veckan. En vecka som varit både upp och ner kan man säga.

På uppsidan har vi att rörelser både har börjat kännas och synas. Med Selma hände inte det förrän efter rutinultraljudet i vecka 20, men det är tydligen vanligt att omföderskor känner fosterrörelser tidigare. Lika häftigt är det andra gången i alla fall!
Mindre roligt är att jag känt av yrsel och även fått en mindre blödning i veckan, men barnmorskemottagningen menade att det är vanligt och antagligen ingen fara. Man blir såklart orolig ändå, men det känns lite lugnare i och med att jag känner rörelserna och aktiviteten därinne. Förhoppningsvis är allt ok!

Bebisen - Från och med vecka 16 räknas bebisens längd från huvud till fot, istället för från huvud till stjärt som tidigare. Vid den här tiden är den ca 14 cm lång och armar och ben med leder är färdigbildade. Bebisen kan till viss del koordinera sina rörelser eftersom nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är full aktivitet i livmodern med andra ord!

(null)