Gravidvecka 16
Idag går vi in i vecka 16 och det har hänt en hel del den senaste veckan. En vecka som varit både upp och ner kan man säga.

På uppsidan har vi att rörelser både har börjat kännas och synas. Med Selma hände inte det förrän efter rutinultraljudet i vecka 20, men det är tydligen vanligt att omföderskor känner fosterrörelser tidigare. Lika häftigt är det andra gången i alla fall!
Mindre roligt är att jag känt av yrsel och även fått en mindre blödning i veckan, men barnmorskemottagningen menade att det är vanligt och antagligen ingen fara. Man blir såklart orolig ändå, men det känns lite lugnare i och med att jag känner rörelserna och aktiviteten därinne. Förhoppningsvis är allt ok!

Bebisen - Från och med vecka 16 räknas bebisens längd från huvud till fot, istället för från huvud till stjärt som tidigare. Vid den här tiden är den ca 14 cm lång och armar och ben med leder är färdigbildade. Bebisen kan till viss del koordinera sina rörelser eftersom nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är full aktivitet i livmodern med andra ord!

(null)

Lilla stadsmuseet
Vi gjorde vårt premiärbesök på Lilla stadsmuseet igår. Varför har vi inte varit där tidigare!

Vi tog med oss mormorn och lekte loss bland Eskilstunas historia i barnformat, och avslutade med fika i deras café. Galet gott rawfika från Fika by Anna, så bara det var ju värt ett besök.
Själva barnavdelningen på museet var hur fint som helst, och betydligt större än jag föreställt mig. Det kommer definitivt att bli fler besök där. Perfekt nu när vi går mot kallar väder och man vill ha bra inomhusaktiviteter att roa sig med på helgerna. 

(null)

(null)

(null)

Stängdag på föris
Idag har Selmas förskola stängt för planering och utvärdering av verksamheten. Halleluja säger jag! Lyx att få ta en föräldradag mitt i veckan och bara hänga med henne.

Vi tog en alldeles lagom sovmorgon, åt mysfrukost med tända ljus och nyhetsmorgon (som jag saknar det sedan mammaledigheten tog slut!) och hängde i pyjamas halva förmiddagen. Efter det tog vi tag i dagen och gick till lekparken. Som den tjejen älskar lekparken. Sandlådan har varit en favorit länge, men nu står också rutschkanan högt på listan. Jag vet inte vad som hände när hon började förskolan, men plötsligt är hon så stor och så självständig. Släpper taget och går i väg, klättrar upp i rutschkanan helt själv bara man står bakom och sedan väntar hon snällt vid själva kanan så att man hinner dit och tar en hand när hon ska åka ner. Går hela vägen hem från lekparken dessutom. Fattar ingenting.

Just nu sover hon sin dagslur, så jag tar det lite piano i väntan på att hon ska vakna så att vi kan åka ner på stan och göra vårt först besök på Lilla stadsmuseet. Det gäller att ta vara på sådana här dagar!

(null)

Så stor, men också så liten. Till helgens kalas gjorde jag den allra första flätan i hennes hår. Det har blivit så långt och tjockt! Tack gode gud att hon inte ärvde min risbuske haha!