Gravidvecka 33
80% av graviditeten har passerat och nu tar vi klivet in i vecka 33!

Den gångna veckan har gått i rasande tempo och jag har hunnit med så mycket bra gravidrelaterat. Framförallt så hann jag ta hand om mig själv och bebben lite i form av motion (gym och simning) och massage (LPG, hjälper mot vätskeansamlingar och i mitt fall förhoppningvis med att slippa fler åderbråck). Dessutom så hade vi ett besök hos barnmorskan inbokat. Värden och hjärtljud var bra, och jag har hittills gått upp 7 kg sedan inskrivningen tidigt i höstas. Däremot hade SF-måttet (måttet de använder för att mäta magen) endast ökat marginellt sedan senaste mätning för fyra veckor sedan, så vi fick ett extra besök inbokat om två veckor för att kontrollera att allt är som det ska. Antagligen är det ingenting att oroa sig för, ska man vara petnoga så följer vi vår kurva, men den tidigare ökningen var större än nu och därför ville hon inte vänta ytterligare fyra veckor med att följa upp. Skönt att det tas på allvar, så nu är det bara att hoppas att lillebror spurtar ikapp lite i växten närmaste veckorna. Han ligger i alla fall med huvudet neråt nu, så det återstår att se om han stannar så eller fortsätter att fara runt därinne.

Vad gäller förberedelser så har jag beställt och fått hem de nödvändigaste hygienartiklarna till både mig och bebisen inför den första tiden efter förlossningen. Skönt att kunna bocka av sådant på checklistan. Jag har också lagt order på diverse babyboxar, så i veckan som kommer ska jag ta en tur runt stan och hämta ut dem. 

Bebisen: I vecka 33 är bebisen ca 40 cm lång, och väger vid veckans början ca 1.98 kg och vid veckans slut ca 2.15 kg. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar då i storlek. Barnet kan nu uppfatta ljus och mörker, tex om det är dag eller natt.

(null)

Familjebad
Från att inte ha besökt Eskilstunas "nya" badhus alls under dessa år sedan de öppnade, till att vara där två dagar i rad. Idag blev det familjebad!

Selmas förskola hade planeringsdag idag, så även Jimmy tog ledigt så att vi kunde hitta på något roligt. Munktellbadet fick det bli! Vi kände att det var lite lotteri hur det skulle gå med tanke på att Selma avskyr att duscha men gillar att bada. Det gick som tur var bra, även om hon var lite skeptisk till en början. Alltid skeptisk till nya saker.

Populärast var såklart småbarnsbassängen där det fanns leksaker och rutschkana. Även hos oss vuxna för den var så mycket varmare än de djupare poolerna, hehe. Osäkert hur många vändor det blev i den där barnrutchkanan, en riktig hit. Det enda negativa vi har att säga om upplevelsen är egentligen att serveringen inte slog upp luckan förrän kl. 12 på vardagar. Hallå, hungriga barnfamiljer på besök!? Varenda förälder var framme och kikade på menyn sista timmen innan de skulle öppna. För oss som skulle hem för lunch och sovstund hade det varit tacksamt med ett litet mellis eller en förmiddagsfika vid 11 för att hålla energinivån uppe. Nästa gång får vi nog äta lunch där istället, för att slippa stressen hem. I övrigt är vi nöjda och kommer definitivt att ta med vår lilla fisk dit igen. Duschen på väg ut behöver vi inte prata om. Skrikfest.

(null)

Hur söt är inte ungen i sin baddräkt från Hampton Republic/KappAhl??
(null)

(null)

Motionssim
Idag gjorde jag debut i stans nya badhus. Det har funnits i flera år visserligen, men jag har aldrig varit där tidigare. Nu har jag skaffat mig tillgång till motionssimmet och planerar att hänga där ett par gånger i veckan!

En av Actic-anläggningarna jag är ansluten till ligger i samma hus, och har en egen ingång till badet som man kan köpa entré till. Man får då ett armband som öppnar dörren mot en avgift som läggs på det befintliga autogirot. Väldigt smidigt och jag ångrar faktiskt lite att jag inte gjort detta tidigare.

Hur det gick på mitt första pass? Jag hade bestämt mig för att börja med ett halvtimmespass. Kändes lagom sådär första gången. Jag simmade 10 längder, vilade 1 minut, simmade 10 längder, vilade 1 minut och avslutade med 9 längder. Det var vad jag hann på 30 minuter. Skön känsla i kroppen efteråt, trötta axlar men inga gravidrelaterade smärtor alls. Det är ju en skonsam träningsform och faktiskt inte så tråkigt som det kanske låter. Efter halva första längden kändes det urtrist, men tiden gick väldigt snabbt. Lite som när man springer faktiskt, så det är ett bra substitut tills jag kan göra det igen.

(null)