Smaksensationer

Förstår ni vilken ny värld som öppnar sig när man levt på samma flytande föda i hela sitt liv, och sedan plötsligt får prova nya smaker och konsistenser? Vilken grej! 


Rekommendationen just nu är att bebisar vid 4 månaders ålder får börja med små smakprov vid sidan av modersmjölk eller ersättning, ungefär en fingernagel i mängd. Smaksensationer. Vid 6 månaders ålder är det dags att utöka till smakportioner, ungefär 2/3 av en riktig barnportion i mängd. Selma har fått smaka litegrann av en massa olika barnpuréburkar och är överlag väldigt nyfiken på mat. Särskilt när vi vuxna äter så tittar hon fascinerat, så det är perfekt att kunna ge henne litegrann samtidigt. Mango, blåbär, päron, katrinplommon, morot, potatis och sötpotatis är några av de smaker hon fått testa på. Vi kan väl säga som så att söta och lena fruktpuréer får bra betyg, medan grynigare konsistenser får härligt äcklade grimaser som betyg. Gröt testade vi nu senast och för er som sett min video på Instagram (@niilssonsara) så vet ni att det triggade kräkreflexerna rejält. Stackars barn. Att sitta där och tro att man ska få mumsa på storfavoriten päron, och så kommer en sked havregröt bara sådär. Typiskt. MEN! Skam den som ger sig. Idag testade vi för tredje gången, och la till päronpuré på gröten och det gick då galant. Ungen fick i sig nästan allt jag hade blandat, och med god aptit dessutom. 

Jag tycker att det är jätteroligt att se henne prova sig fram i smakvärlden. Jag är en person som tycker om i princip allt och som gärna smakar allt, något som jag innerst inne hoppas att Selma tar efter. Än så länge verkar det lovande...❤️