Kluringen
Om du missade kluringen igår så har du chansen att scrolla ner till det inlägg som är döpt till "Sant eller falskt?" och läsa den för nu tänkte jag avslöja de rätta svaren.
 
Grejen med den här lilla uppgiften är att den är till för att skapa diskussion. Läser man och svarar rakt av så tror man att man har rätt, men om man verkligen läser noga så inser man att det man först trodde var rätt inte alls framgår av texten. Här är berättelsen igen följt av påståendena och de rätta svaren.
 
Det är en kall och blåsig novembernatt. Den mörke mannen har just tagit emot pengarna när han blir överraskad bakifrån. Köparen tar då upp en pistol och ett skott avlossas. Två personer springer iväg och kvar på platsen ligger en död kvinna.
 
Påstående 1. "När den mörke mannen anfalls bakifrån tar köparen upp en pistol". Jag kryssade i sant på den, men när man läser en andra gång så ser man ju att ordet anfalls inte alls finns med i berättelsen. Att överraskas behöver ju inte alls betyda att man blir anfallen, men det var så jag tolkade det när jag läste.
Påstående 2. "Denna händelse utspelas en sommarnatt". Att det är november vet man, men var i världen är vi någonstans?
Påstående 3. "Det är köparen som har med sig en pistol". Han tar upp en pistol, det står ingenting om att det är hans eller att han har haft den med sig till platsen.
Påstående 4. "Den mörke mannen blir överraskad i mörkret". Ja det förutsätter man ju eftersom det är en novembernatt, men vem har sagt att de är utomhus? Kanske är de inne med full belysning påslagen.
Påstående 5. "Säljaren i berättelsen är en man". Ja säljaren är ju den mörke mannen som just tagit emot pengarna. Eller? Kanske tar han emot pengarna åt någon annan?
Påstående 6. "Någon avlossar ett skott". Ja ett skott avlossades ju, men det står aldrig rakt ut att någon tryckte på avtryckaren. Kanske tappade någon pistolen och den fyrades av?
Påstående 7. "Berättelsen innehåller några händelser i vilka tre personer deltar; den mörke mannen som tagit emot pengarna, köparen som tar upp pistolen och kvinnan som dödas". Att den mörke mannen och köparen deltar i händelserna vet vi, men är dem de två personer som springer eller är det två helt andra människor? Och kvinnan, deltar hon eller har hon legat död på platsen sedan innan allt började?
Påstående 8. "Följande händelser är sanna; en man har tagit emot pengar, ett skott avlossas och två män springer iväg". Delen med pengar och ett skott är ju sanna, men vem sa att de två personer som sprang iväg var män? 
 
Om du är riktigt skarp så har du alltså svarat okänt/går ej att svara på på samtliga påståenden. Allt beror på hur man tolkar den lilla knapphändiga information som faktiskt framgår i berättelsen.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress