Milon
Klockan 13 idag hade jag och min kära mor bokat en tid för att bli installerade i Milon som de har på Forever. Det är en cirkelträning (se bild nedan) där man går igenom alla kroppens stora muskelgrupper varvat med kondition. Tre styrkemaskiner, sedan cykling följt av tre styrkemaskiner till och sist crosstrainer. Ett varv tar 17,5 minuter och då kör man 1 minut på vardera styrkemaskin, 4 minuter på vardera konsitionsmaskin och så har man 30 sekunder på sig att ta sig mellan stationerna.

Det fiffiga med Milon är att man vid installationen får ett kort med ett chip som ställs in efter ens egna mått och när man stoppar i det i maskinen man ska köra så ställer den in sig automatiskt och minns vilka vikter man hade på förra passet. Man behöver alltså inte slösa tid på att fixa med inställningar och vikter utan det är bara att köra. Dessutom är maskinerna så fiffiga att de gör träningen jobbigare. I t.ex. bröstmaskinen pressar man framåt med hjälp av bröstmusklerna, men på tillbakavägen pressar maskinen mot en vilket gör att man aktiverar musklerna mycket mer än i en vanlig bröstmaskin som finns i alla gym. På så sätt blir träningen 30% mer effektiv än vanlig gymträning.

Konceptet är tyskt och man utformade det tydligen eftersom studier visat att tiden från det att man går hemifrån och beger sig till gymmet till att man kommer hem igen är 2 timmar, men med resväg, ombyte, inställning av maskiner/viktval och eventuella möten med bekanta så blir den effektiva träningstiden bara pluttiga 17,5 minuter. Därför skapade man Milon som ju då tar lika lång tid, men som är mer effektiv och man räknar med att genom att träna Milon minska den avsatta tiden för träning från 2 timmar till 1 timme.

Faktiskt så var det både jobbigt och roligt. Eftersom maskinen pressar tillbaka så blev det riktigt tungt i styrkedelarna och på konditionen hade man riktlinjer för hur snabbt man skulle köra så svetten bara rann och rann. Jättekul och framför allt enkelt. Det enda man behöver bry sig om är ju att hålla reda på kortet och sedan öka vikter när man känner att det är dags. Jag ska prova på det i en vecka nu och sedan bestämma mig för om det är något för mig eller inte. 

Såhär ser en Milon-cirkel ut. När det bubblar i pelaren i mitten betyder det att man ska köra på och det pågår i en minut från att det startar och sedan när bubblorna försvinner har man en halv minut på sig att förflytta sig till nästa maskin innan bubblorna startar igen.
Och såhär ser kortet ut. Fick en praktisk liten ficka att ha det i också. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress