Bodypump

Jag satt just och bläddrade i Stadium-tidningen som kom igår och hittade en hel sida med reklam för bodypump och kom på att jag har ju faktiskt aldrig förklarat riktigt vad det är för något, bara att det är styrketräning. Så för alla er som aldrig prövat på ett bodypump-pass så kommer en liten sammanfattning här.

Les Mills som har utformat det beskriver det som ett pass som förbättrar din styrka, allmänna hälsa, hållfasthet i skelettet vilket motverkar benskörhet, förbrukar upp till 600 kalorier per pass och ger en känsla av att ha presterat något bra. 

 

Det är alltså ett styrketräningspass på 60 minuter där man går igenom hela kroppen. En låt på ca 5 minuter representerar en muskelgrupp och de redskap man behöver är en step-up-bräda, en skivstång och vikter. Passet är utformat på så sätt att man börjar med de stora muskelgrupperna och sedan går man på de mindre grupperna.


Såhär ser passet ut:

-Först och främst kommer en uppvärmningslåt där man provar på många av de övningar som kommer senare under passet för att bli lite varm i kläderna innan man kör igång.

-Ben tränas genom benböj med skivstången på axlarna.

-Bröst tränas med bänkpress liggande på brädan.

-Rygg tränas genom en blandning av marklyft, frivändningar och roddar.

-Triceps tränas genom att man först ligger på brädan och kör skullcrushers och press mot magen, och avslutar med dips på brädan eller dips med en viktplatta bakom huvudet.

-Biceps tränas med vanliga biceps curls.

-Rumpa och vader tränas med utfall och upphopp.

-Axlar tränas med en mix av breda armhävningar, hantelövningar och press mot taket med skivstången.

-Magen tränas genom crunsches/situps och plankan.

-Passet avslutas med avslappning och stretch av samtliga muskelgrupper.

 

Ungefär så ser ett typiskt pass ut, men det kan variera lite då det kommer nya releaser med ny musik och ny koreografi fyra gånger per år.

Jag har läst studier som visar att bodypump inte ska vara så bra som det låter, men jag tror att de beror på vad man är ute efter. Vill du bli biffig och se ut som en bodybuilder? Nej då passar nog inte bodypump dig eftersom man gör så många repetitioner i varje övning och därför inte kan lägga på alltför mycket vikt. Men vill du bli vältränad och få snygga tonade muskler då är det helt perfekt. Det är ju bara att kika på bilden jag la upp härom veckan så ser man ju att det ger resultat. Mina armar har alltid varit rätt smala och taniga men nu finns tydliga muskelkonturer, så att bodypump inte skulle vara effektivt är bara skitsnack om ni frågar mig.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress